Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kako su nastali ime, logo i slogan kompanije Apple: Razmisljaj drugacije, zagrizi jabuku

No tags 0

I danas se postavlja pitanje i daju mogući odgovori u vezi sa tim kako je nastao jedan od najprepoznatljivih logoa jednog od najpopularnijih brendova današnjice i šta on ustvari znači. Koje je poreklo slavne jabuke? Kako su nastali ime, logo i slogan brenda koji se našao na prvom mestu liste sto najboljih brendova Interbrand’s Best Global Brands za 2013. godinu?

Kako piše CNN, prema jednoj popularnoj teoriji zagrižena jabuka je posveta Englezu Alanu Turingu, istraživaču koji je među prvima istraživao ovu oblast, te je umnogome zaslužan za razvoj modernih računara. U Drugom svetskom ratu proslavio se razbijajući šifre nemačke vojske. Turing je 1954. godine umro od trovanja cijanidom, no, iako okolnosti njegove smrti nisu tačno utvrđene, veruje se da se ubio zagrizavši otrovanu jabuku.

Šta kaže dizajner logoa Rob Janof?

Rob Janof koji je početkom 1977. dizajnirao logo kompanije, u intervjuu za CreativeBits izjavio je kako u trenutku njegovog osmišljanja nije bio upoznat sa pričama o Alanu Turingu. Što se tiče odgriženog dela jabuke, razlog za njegovo dodavanje bio je praktične prirode –  Janof se plašio kako bi jabuka u manjoj veličini mogla izgledati kao trešnja. Tek kasnije shvatio je zanimljivu fonetsku podudarnost između reči ugriz (engl. bite) i mernu jedinicu za količinu podataka (engl. byte).

Voćni naziv bio je bliži korisnicima od hladnih tehničkih naziva 

Apple kompjuteri mogli su da budu deo HP kompanije da ona, kao i Commodore, nije odbila prve modele računara koje su dizajnirali Stiv Voznijak i Stiv Džobs. Ime Apple izabrao je Džobs, za koga se zna da je povremeno radio na farmi, ali se ne zna tačno da li je bio inspirisan jabukovim drvetom, kompanijom Apple Records(izdavač grupe Beatles; na slici je njihov logotip) ili nečim trećim. Voćni naziv bio je bliži korisnicima od hladnih tehničkih naziva i skraćenica koji su tada bili česti.

Kada je kompanija ranih osamdesetih izradila računar Lisa, iz Apple– a su tvrdili da je naziv skraćenica od Local Integrated Software Architecture, međutim često se pominje da je ime dato po Džobsovoj ćerki. Kasniji model Apple Macintosh nazvan po jednoj sorti jabuka, a Mac je samo nadimak. Apple nije jedini voćni naziv. Blackberry je kupina, voćno ime imala je i kompanija Apricot Computers (kajsija), a bio je čuven i britanski Acorn (žir).

logo evolution Kako su nastali ime, logo i slogan kompanije Apple: Razmišljaj drugačije. Zagrizi jabuku

Buntovni simbolizam i glad za znanjem?

Distinktivna kultura je upravo ono što čini Apple logo toliko interesantnim. Kampanja započeta devedesetih “Razmišljaj drugačije” je bila refleksija Apple kulture: biti drugačiji i prkositi konvencionalnoj mudrosti. Buntovni simbolizam i glad za znanjem, odražava pravu pionirsku prirodu Apple kompanije, njihove kulture i proizvoda.

Na šta nas asocira simbolika jabuke?

Postoje i druge teorije – da je jabučni logo zapravo referenca na biblijsku priču o Adamu i Evi ili pak na komad voća koji je Isaka Njutna doveo do razvijanja koncepta gravitacije.

Na nivou arhetipova, postavlja se pitanje: Na šta nas asocira simbolika jabuke? Koji je najznačajniji prvi čin koji povezujemo sa željom za sticanjem znanja zabeležen u mitologiji čovečanstva? Eva je u vrtu Edena zagrizla jabuku sa Drveta znanja. Legenda kaže da će onaj ko pojede plod sa drveta znanja spoznati dobro i zlo, pravedno i nepravedno, lepo i ružno. Akumuliraće svo to znanje u sebi i početi da prosuđuje i razvija svoj sistem verovanja.

Drvo znanja i jabuka – moćni simboli, metafore za reči, koncepte, ideje, filozofiju. Milijarde ljudi, hiljadama godina susreću se sa simboličkim značenjem jabuke.

Simbolika jabuke na glavi Isaka Njutna i početak naučne revolucije

Simbolika jabuke pratila nas je kroz vreme: druga jabuka, bila je ona koja je pala na glavu Isaka Njutna i simbolički označila početak naučne revolucije.

Byte into an Apple: Bajt u jabuci ili zagrizi jabuku?

Kasnih sedamdesetih, Apple je pokrenuo kampanju sa sloganom: ”Byte into an Apple”. 1997. godine, dvadeset godina kasnije, započeo je novu u nizu kampanja sa sloganom: ”Think different.”

Izvori: CNN;  Creativebits; Psyhologytoday;  Vecernji.hr; Svetkompjutera;