Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Psihologija i moc boja najvecih svetskih brendova

No tags 0

Boja emituje određenu poruku u vezi sa brendom, bitno je da se boja i poruka koju želite da prenesete – nadopunjuju. Osim dizajna, boje nose implicitne poruke koje su interpretirane od strane mozga u vidu osećaja koji mogu promeniti raspoloženje. Kroz korišćenje boja na efektivan način u marketingu, kompanije mogu da isporuče više od poruke, mogu da kreiraju emocije.

Boja može da poveća prepoznavanje brenda za osamdeset procenata(Loyola, Maryland study). Preko devedeset procenata odluka baziranih na inicijalnim impresijama determinisane su bojom (Uticaj boja u marketingu). Oglasi u boji pročitani su za 42 procenta više nego crno beli.

Pogledajte infografik u kojem je predstavljena razvojna priča u vezi sa bojom, vrednošću i evolucijom logoa svetskih brendova.   (Kliknite ovde)

Color Wheel

Pogledajte šta se dešava kada logoima čuvenih svetskih brendova promenimo boje? 

Grafički dizajner Paula Rupolo, došla je na ideju da se poigra sa bojama logoa čuvenih svetskih brendova i da testira koliko daleko su čuveni brendovi, njihovi logoi i boje prodrli u našu svest sa ciljem da otkrije koji je efekat – zamenila je boje brendova sa bojama najvećeg konkurenta. Coca Cola logo je tako postao plav, Pepsi  crven, Google ružičast, Yahoo koloričan. (Kliknite ovde)

Efekat je do te mere intenzivan da ostaje pitanje – da li su boje moćnije od dizajna logoa?

Paula Rupolo je izjavila: “To su sve veliki i slavni brendovi. Oni gotovo da poseduju boje svojih logoa. Kada boju promenite na boju konkurentskog logoa, vaš mozak primećuje da se nešto ne uklapa, tera vas da se zapitate, šta se ovde dešava. Brendovi kada im promenite boju postaju skoro neprepoznatljivi.”

Crvena

Crvena kreira osećaj želje, povezuju je sa prodajom hrane, jer aktivira apetit. Ideja crvene boje često se koristi kao okidač za targetiranje potrošača koji impulsivno kupuju.

Red in Marketing

Žuta

Žuta je vibrantna boja, povezuju je sa srećom, optimizmom i bojom koja privlači pažnju. Mnogi znaci upozorenja žute su boje kako bismo ih primetili. Žuta se koristi i za promovisanje motivacije i kreativnosti, uzbuđenja u vezi sa novim proizvodom, pokazala se efikasnom i za dečije proizvode koji su u vezi sa učenjem.

Yellow in Marketing

Plava

Plava se povezuje sa smirenošću, ali i sa nebom i okeanom. Ova boja vezuje se i za poverenje, sigurnost. Smirujući efekat koriste kompanije koje žele da promovišu proizvode koje relaksiraju, ali i korporacije i banke vole da koriste ovu boju jer asocira na poverenje.

Blue in Marketing

Zelena

Zelena sa jedne strane asocira na životnu sredinu, mir i zdravlje, a sa druge na novac i moć.

Green in Marketing

Ljubičasta

Istorijski gledano, ljubičasta je boja kraljeva, često se povezuje sa luksuzom. Ljubičasta se koristi i za promovisanje proizvoda za lepotu i negu, luksuzne proizvode, za dečije proizvode.

Purple in Marketing

Narandžasta

Topla boja, koja asocira na sunce, vatru, pokreće impulse akcije. Ipak, često ovu boju percipiraju kao jednu od najomraženijih boja.

Narandžasta se često koristi za kreiranje poziva na akciju, ali i kao brend logo koji predstavlja kompanije koje žele da promovišu ideju mladosti, uzbuđenja, dobrodošlice.

Orange in Marketing

Crna

Crna se često povezuje sa stabilnošću, snagom i moći, a često se koristi pri promociji luksuznih proizvoda.

Black in Marketing

Izvori: Social Media Today  SchoolfreewareClipartlordBoians Cho Joo Young Gizmodo PR Daily

Photo Source: helpscout.net/blog/psychology-of-color/